mandag 18. august 2008

Portaler og hekk

Hva er det med oss og portaler? Vel vi synes det kan være både praktisk og dekorativt. Praktisk for oss, naboer og andre som går gjennom gården/hagen vår. Dekorativt når det plantes ting som snor seg i portalen.
.
I helgen satte vi ned en portal mellom oss og nabohagen. Jeg har flyttet en klatrerose og satt inntil på den ene siden og stiklinger av Humle på den andre siden, vel vitende om at Humlen med all sannsynlighet vil overta mesteparten av portalen. Nuvel - det får så være, alt kan klippes!
.


Buen er sveiset i skjøtene, innkjøpt på Bauhaus i Danmark og virker mer solid enn de billigste utgavene fra bl.a Biltema.
.
Vi har en liten jordfreser og da er det enkelt og snu jorda der det skal beplantes. Til høyre for rosen oppover har jeg satt ned stiklinger av Syrin og Sibirkornell. Jeg har også flyttet en Rosespirea, Skjærsmin og en Syrinhortensia hit fra et annet sted i hagen. Jeg har plass til tre busker til. Skal finne noen som blomstrer fra midt på sommeren og utover.
.
På den andre siden av portalen skal det plantes flere Tujaer, tror vi... Kan hende vi skifter mening, men det er jo greit at det er kun en type hekk nederst. (bildet er tatt fra naboens hage mot vår)
.
Og dette er den første portalen vi satte opp. Den står mellom oss og naboene denne også, men med inngang mellom gårdsplassene våre.Her har vi lagt duk, sand, stein, strødd mørtel og vannet. Det har resultert i solid, fast dekke. Ved siden av står en lys lilla syrin og en Blærespirea (Physocarpus opulifolius)

Og til venstre for denne, ja helt riktig - Tujaer. Det møter staudebedet og denne:

Dette er baksiden av hekken videre oppover mot gårdsplassen og tujahekken. På baksiden av stammen med Klatrehortensia vokser Solhatt, Strandkattehale. I forgrunnen ser man Ormerot som blomstrer for andre gang i sommer.
.
Vi har stor hage å forvalte, nesten to mål tomt. Vi planter, flytter planter, forandrer planer, kommer med nye ideer og nye planer. En hage blir aldri ferdig, aldri ferdig planlagt - og heldigvis for det. Vi er vel som hagegale flest: Vi klarer ikke å sitte stille å nyte hagen, vi nyter hagen ved å 'jobbe' med den.
.
Ønsker alle som er innom en flott uke! Takk for alle koselig kommentarer de siste ukene.
Husk at hver dag er en hagedag :o)

1 kommentar:

Maria sa...

God idé med portal og rosenhekk mot naboen. jeg kan synes vår hage er veldig åpen, og vi har felles plen med naboen. Vi vil ikke ha hekk pga at hagene våres blir brukt som akebakke om vinteren. PLuss det virker litt asosialt. Men man kan jo ake gjennom en portal...